Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Troszkę pracochłonne, ale warto!
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 154
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 14
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 66
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 393
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19570
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 154
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 14
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 66
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 393
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19570
Składniki
Wystudzone jajka w skorupkach przecinamy na pół bardzo ostrym nożem. Można starać się nadpiłowywać ostrożnie skorupkę lub zrobić jednorazowy zamach - techniki są różne. Należy się nie zniechęcać jeśli nam się nie uda zachować wszystkich połówek skorupek... i tak zostanie ich sporo :). Wąskim i płaskim trzonkiem od łyżeczki podważyć połówkę jajka, tak by wyszło ze skorupki. Ładnie zachowane skorupki odłożyć na talerz, resztę po prostu wyrzucić. Z połówek jajek wydrążyć żółtko z okalającą je odrobiną białka, nie za dużo jednak, żeby jajko się nie porwało i było w stanie "unieść ciężar" farszu. Najlepiej jest to robić łyżeczką o dość cienkich i ostrych brzegach. Jeśli jakieś jajko nam zupełnie nie wyjdzie odłóżmy je na deskę do krojenia. Wydrążone połówki również odłożyć na talerz, żółtko i kawałki białka posiekać (tu dodajemy "nieudane połówki"), przełożyć do miski. Pieczarki myjemy i sparzamy w gorącej wodzie z dodatkiem odrobiny soku z cytryny. Odsączone siekamy i dorzucamy do miski, dokładamy szczypiorek, majonez, doprawiamy solą i pieprzem, wedle uznania można dodać również koperek i/lub pietruszkę. Wszystko łączymy, od czasu do czasu rozgniatając widelcem. Farszem nadziewamy połówki jajek, dekorujemy wedle uznania, wstawiamy do lodówki. Resztą farszu napełniamy skorupki "bez górki" - na płasko. Na patelni rozgrzewamy masło, skorupki od strony farszu "maczamy" w bułce tartej i tą stroną kładziemy na patelni. Smażymy aż bułka będzie ładnie przyrumieniona. Smacznego :)