Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 319
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 25
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 319
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 25
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Składniki
Faworki z piekarnika są dobra alternatywą faworków smażonych w głębokim tłuszczu. Smakiem wcale nie odbiegają od tradycyjnych a maja o wiele mniej kalorii. Są bardzo chrupkie i jest to dobry pomysł nie tylko na Tłusty czwartek.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, cukier wanilinowy żółtka, oraz kwaśną śmietanę i stopione przestudzone masło. Wszystko dokładnie zagnieść owinąć i odstawić w chłodne miejsce na około godziny. Po upływie tego czasu ciasto wałkujemy na bardzo cieniutki placek, wycinamy małe prostokąty, w środku nacinamy i przekładamy jednym końcem przez powstałe nacięcie(dokładny sposób zwijania pokazany na filmie). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 10 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.