Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przepis na pyszne, sycące i zdrowe fit ciasteczka owsiane bez cukru. Robi się je błyskawicznie ze składników, które każdy ma w domu. Można je podać na drugie śniadanie, jako przekąskę do popołudniowej kawy lub też zabrać jako smaczną, zdrową i sycącą przekąskę do pracy lub szkoły. Z podanej ilości wyszło mi 8 ciasteczek. Fit ciasteczka to wspaniała alternatywa dla słodkich i kalorycznych ciast. Tutaj słodycz pochodzi ze słodkiego dojrzałego banana, miodu a także rodzynek, daktyli, suszonych moreli, żurawiny czy fig. Każdy dodaje co ma pod ręką. Z ziaren można użyć siemię lniane, sezam, ziarna słonecznika czy inne ulubione. Płatki owsiane, suszone owoce czy ziarna są skarbnicą wielu cennych dla zdrowia związków, witamin i substancji odżywczych, a gotowe ciasteczka oprócz cennych składników odżywczych dostarczą też sporą dawkę energii. Zachęcam do wypróbowania przepisu na te smaczne fit ciasteczka!
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1270
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1270
Składniki
Banana dokładnie rozgniatamy za pomocą widelca. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy
Do masy dosypujemy płatki i sodę. Mieszamy
Dodajemy miód oraz bakalie/ ziarna / orzechy. Mieszamy dokładnie. Ja dodałam po łyżce: ziaren słonecznika, mielonych migdałów, rodzynek i pokrojonych daktyli
Za pomocą łyżki ciasto nakładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na jedno ciasteczko ok 2 łyżki ciasta. Wyrównujemy brzegi, żeby miały ładny okrągły kształt
Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut
Po tym czasie blaszkę z ciasteczkami wyjmujemy z piekarnika i chwilę studzimy