Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 09-06-2017
Bardzo lubię zdrowe, smaczne i pożywne przekąski, które dostarczają mnóstwa witamin oraz składników mineralnych. Dzisiaj zapraszam na fit przekąskę, którą są pomidory nadziewane meksykańską salsą guacamole z dodatkiem wolnych od alergenów przepiórczych jaj, które są o wiele zdrowsze od ich "kurzych koleżanek". Taka przekąska będzie idealnym rozwiązaniem na pożywne śniadanie oraz zdrową przystawkę. Pomidory, guacamole i przepiórcze jaja to także świetne afrodyzjaki, dlatego to połączenie świetnie sprawdzi się także na lekką, romantyczną kolację ;)
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27480
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 168
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 192
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1219
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27480
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 168
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 192
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1219
Składniki
Jaja przepiórcze gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie (wtedy skorupka będzie łatwiej odchodziła) przez około 4 minuty, zalewamy zimną wodą, obieramy i kroimy na pół. Umyte pomidory przekrajamy na pół i wydrążamy środki. Z awokado usuwamy pestkę, wydrążamy miąższ, przekładamy do miseczki i rozgniatamy wraz z sokiem limonki oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Czerwoną cebulkę oraz papryki kroimy w drobną kostkę, kolendrę siekamy i dodajemy do rozgniecionego awokado. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Pomidory faszerujemy guacamole, na którym układamy połówkę przepiórczego jaja. Całość dekorujemy tajską bazylią.
Sok z limonki możemy zastąpić sokiem z cytryny. Jeśli nie lubimy smaku świeżej kolendry to zastąpmy ją natką pietruszki.
Taka przekąska świetnie sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy. Wystarczy złączyć dwie połowy pomidora i owinąć w folię spożywczą. Życzę smacznego! :)