Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to warzywna galareta zrobiona w formie głowy klauna.
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 23
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 53
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 46
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 901
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 200
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 23
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 53
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 46
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 901
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 200
Składniki
Zalewa octowa z żelatyną: Zagotowujemy 400 ml wody z 50 ml jabłkowego octu i 2 łyżkami majonezu. Dodajemy sól i cukier do smaku. Do zagotowanej zalewy dodajemy żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia, studzimy.
Wykonanie galarety: W formie układamy według swego gustu warzywa, stopniowo zalewamy ostudzoną zalewą, chłodzimy, zalewamy 3-4 warstwy, każdą osobno chłodzimy w lodówce. Warstwy stopniowo zalewamy po to żeby warzywa nie podniosły się do góry. Gdy całą formę zalejemy, wstawiamy ją do lodówki do zastygnięcia. Przed wyjęciem z formy, spód formy zanurzamy na kilka sekund w gorącej wodzie. Galaretę wyjmujemy na półmisek, dekorujemy sałatą i plasterkami cytryny. Smacznego!!!