Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niemal wszyscy kochają pizzę ️, dlatego te pizzerki robią furorę na imprezach! Wygodna forma podania powoduje, że sztućce są zbędne a dodatkowo każda mini pizza może mieć inne dodatki na wierzchu! Łatwy przepis z modyfikacją składników na ciasto - sekretnym składnikiem jest tutaj mleko, które powoduje, że te małe pizzerki zachowuję swoją świeżość przez wiele godzin od upieczenia. Pycha!
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 122
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 230
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 122
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 230
Składniki
Rozpocznij od przygotowania rozczynu. W ciepłym mleku rozpuszczaj suszone drożdże oraz dodaj 2 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw na 15 minut, aż rozczyn podwoi swoją objętość. Następnie, w osobnej misce przesiej mąkę, dodaj sól i wymieszaj. Dodaj do tego rozczyn, oliwę i ugniataj ciasto przez 20 minut. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. Pokrój cebulę w kostkę, podsmażając na patelni, dodaj sól, czosnek i pomidory z puszki. Dodaj przyprawy i smaż przez kolejne 10 minut, po czym odstaw do ostygnięcia.
Zetrzyj ser na tarce oraz przygotuj dodatki według własnych preferencji.
Ponownie zagnieć ciasto i uformuj kulki, które przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Następnie z kulek uformuj małe pizzerki, na które nałóż sos i dodatki.
Włóż pizzerki do nagrzanego piekarnika na 250°C (termoobieg lub tryb "pizza") i piecz przez 5-7 minut. Jeśli pieczesz na kamieniu do pizzy, czas pieczenia może być krótszy.