Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karp faszerowany pieczarkami. Może być daniem wigilijnym lub świątecznym.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10746
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 265
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10746
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 265
Składniki
Ze skóry karpia oskrobać łuski, i szlam, usunąć wnętrzności.
Karpia dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i naciąć skórę.
2 duże cebule pokroić w krążki
Skropić karpia sokiem z cytryny. Karpia obłożyć krążkami cebuli wewnątrz i na zewnątrz. Włożyć do lodówki na 24 godziny.
Pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Małą cebulę i natkę pietruszki posiekać.
Na patelni roztopić 1 łyżkę masła, dodać pieczarki, cebulę, usmażyć i ostudzić.
Do pieczarek z cebulą dodać bułkę tartą, natkę pietruszki, jajko, sól, pieprz i wyrobić masę.
Z karpia wyjętego z lodówki, usunąć plastry cebuli i włożyć farsz do środka. Spiąć brzegi karpia wykałaczkami i zasznurować nana wykałaczkach (tak jak buty) nicią.
Wysmarować naczynie żaroodporne olejem. Włożyć karpia i posmarować z wierzchu. olejem.
.Włożyć naczynie z karpiem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut.
2 łyżki masła roztopić, polać karpia i jeszcze piec przez około 10 minut.
Upieczonego karpia wyłożyć na półmisek i udekorować plasterkami cytryny. Smacznego!