Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste i łatwe danie na pyszny podwieczorek. Jest lekko kwaskowate. Nie powoduje wyrzutów sumienia - kaloryczność jest niska.
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 54
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 985
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 106
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 142
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 54
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 985
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 106
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 142
Składniki
Kaszę najpierw trzeba przelać wrzątkiem (uniknie się goryczki). Następnie gotować w osolonej wodzie ok. 20 min. W trakcie gotowania kasza szybko pęcznieje. Należy pamiętać o uzupełnianiu wody w garnku aby uniknąć przypalenia.
Ugotowaną kaszę odcedzić na durszlaku i przestudzić. Foremkę o wymiarach 27x10 cm wysmarować masłem i posypać np. otrębami. Wyłożyć pierwszą warstwę kaszy i lekko posypać ją cynamonem. Na to wyłożyć śliwki skórką do góry. Potem kolejne warstwy. Z podanych proporcji wychodzą trzy warstwy. Zapiekać w 200 st. C około 40 minut, o ile śliwki są mrożone. W sezonie letnim wystarczy 20 min.