Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Parówki z sałatką ziemniaczaną są tak popularnym daniem w Niemczech, że w wielu regionach podawane są jako główne i jedyne danie na Wigilię. Jakkolwiek domowa sałatka ziemniaczana i dobrej jakości parówki są bardzo smaczne, nie są jednak ucztą dla oczu. Moja propozycja jest nieco inna - sałatka jest w formie carpaccio i ma bardzo aromatyczny dressing, a parówka jest podawana w formie chrupiącej kulki.
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27489
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 173
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 198
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1236
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27489
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 173
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 198
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1236
Składniki
Z kiełbasy zdjąć skórkę i pokroić w kostkę ok. 5 mm. Tosty pokroić w bardzo drobną kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę, szczypiorek drobno posiekać, część odłożyć do dekoracji.
Posiekane składniki wrzucić do miski, wbić jajka i dodać musztardę. Wszystko dobrze wymieszać i uformować kulki tej samej wielkości (2 kulki na porcję). Smażyć na głębokim tłuszczu w dużej ilości oleju rzepakowego, aż będą chrupiące.
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry o grubości ok. 3 mm. Gotować w osolonej wodzie pod przykryciem przez ok. 8-10 minut. Plastry nie powinny się rozpadać. Odcedzić wodę z gotowania, odłożyć okrągłe końce ziemniaków na sos i zostawić plastry przykryte w garnku. Ocet, musztardę, cukier, sól, sok pomarańczowy i ziemniaki wymieszać w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawić a następnie dodać olej rzepakowy cienkim strumieniem cały czas mieszając. Zalać dressingiem ziemniaki i odstawić na co najmniej 15 minut, następnie ułożyć ziemniaki na talerzu jak carpaccio.
Ogórka i rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na ziemniakach. Na środku sałatki ziemniaczanej ułożyć jeszcze ciepłe kulki parówkowe.Podawać udekorowane olejem z pestek dyni i szczypiorkiem.