Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaczane kuleczki to bardzo prosta w przygotowaniu przekąska, która znakomicie sprawdzi się na każdej imprezie. Możecie zaserwować je w towarzystwie sosu koktajlowego lub jeśli lubicie pikantne nuty smakowe, podajcie je z salsą z dodatkiem papryczek chili. Sekretem smaku kuleczek jest niezwykle chrupiąca panierka i miękkie serowo-ziemniaczane wnętrze.
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 413
Przepis dnia
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 213
Piernik jest nierozerwalnie związany z kuchnią polską, jednak historia miodow...
Odsłon: 93
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 2025
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 2801
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 10482
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 413
Przepis dnia
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 213
Piernik jest nierozerwalnie związany z kuchnią polską, jednak historia miodow...
Odsłon: 93
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 2025
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 2801
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 10482
Składniki
Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze części i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedź, dodaj masło i zmiażdż za pomocą tłuczka do ziemniaków. Odstaw do przestudzenia.
Do chłodnych ziemniaków dodaj 1 jajko, starty ser, mąkę, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Całość dokładnie wymieszaj, tak, aby uzyskać jednolitą masę.
Do głębokiego talerza wbij pozostałe jajka i rozkłóć za pomocą widelca. Na płaski talerz wysyp bułkę tartą.
Zwilżonymi dłońmi nabieraj masę ziemniaczaną i w rękach formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczaj je najpierw w bułce tartej, następnie w jajku i ponownie w bułce tartej.
W głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzej olej. Smaż kulki z każdej strony na złoty kolor. Wyławiaj łyżką cedzakową i wykładaj na ręcznik papierowy – wchłonie on nadmiar oleju.