Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje masełko pieczarkowe powstało jako produkt uboczny przygotowywania wegańskiego smalczyku. Miałam pół kilo pieczarek, z których część trafiła do smalcu. Ale co zrobić z resztą, jeśli nie ma to być zupa pieczarkowa, sałatka ani sos? Podumałam przez dłuższą chwilę i wymyśliłam masełko pieczarkowe. Powstało niezwykle udane smarowidło do chleba – aromatyczna pasta pieczarkowa.
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 136
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 136
Składniki
Na dużej patelni rozpuść masło i oliwę (oliwę dodaje się po to, by masło się nie paliło podczas podgrzewania).
W międzyczasie obierz i posiekaj drobno cebulę oraz pieczarki. Mają być poszatkowane w coś w rodzaju kosteczki (nie plasterki!).
Dodaj cebulę do rozpuszczonego na patelni tłuszczu, podsmażaj tak długo, aż zbieleje i zmięknie. Teraz czas na dodanie pieczarek. Smaż wszystko tak długo, aż odparuje nadmiar wody z pieczarek. Przypraw dwoma rodzajami czubrycy oraz – jeśli trzeba – solą i pieprzem. Musisz spróbować, czy dobre, nie ma wyjścia.
Gotowe masło pieczarkowe wlej do naczynia odpornego na wysoką temperaturę, jest mocno ciepłe. Najlepsze będzie szkło lub kamionka.