Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna przekąską na imprezowy stół. Calzone czyli pizza w formie pieroga to klasyczne, włoskie danie. Jedno z tych dań, które jako pierwsze znika ze stołu.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 55
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 55
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Składniki
Ciasto: Do mąki dodać drożdże, sól i cukier. Zalać ciepłą wodą i stopniowo wyrabiać ciasto (ręcznie lub w robocie) dolewając oliwę. Kiedy ciasto będzie miękkie i elastyczne, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 1 godzinę. Sos pomidorowy: Składniki sosu połączyć i odstawić do przegryzienia. Nadzienie: Mozzarellę i parmezan połączyć. Cebulę posiekać w drobną kostkę, paprykę oraz szynkę pokroić w większą kostkę. Podrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą większej szklanki (lub pucharka do lodów) wykrawać koła. Środek każdego okręgu posmarować sosem, dodać cebulę, paprykę, szynkę oraz ser. Skleić brzegi ciasta i uformować pieroga. Boki dokładnie skleić za pomocą widelca. Pierożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 15-20 minut, do lekkiego zarumienienia. Podawać na ciepło lub na zimno z ketchupem. Smacznego!