Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moskole ,danie z Podhala czyli placki z wczorajszych zimniaków. Przepis od góralki. Pyszne jako dodatek do dania lub z masłem czosnkowym. Z opowiadań góralki ,takie moskole robiono z kartofli z poprzedniego dnia ,nic się w kuchni nie marnowało , placki smażono na kuchni węglowej czyli na blasze. Każdy sobie smarował masłem czosnkowym i jadł z oscypkiem . I to było najlepsze jedzenie popijając mlekiem lub maślanką. Jestem w górach i góralka pokazuje mi jak zrobić kwaśnice i moskole. Zapraszam do obejrzenia filmu pod przepisem.
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 105
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 107
Polecam.
Odsłon: 134
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 105
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 107
Polecam.
Odsłon: 134
Składniki
Ziemniaki przepuścić przez praskę do ziemniaków. Dodać jajko ,masło (temperatura pokojowa) oraz mąkę. Wszystko to dobrze wyrobić i formować placki
Moskole kładziemy na patelnię bez tłuszczu i smażymy na średnim ogniu z obu stron. Serwujemy jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują gorące podawane z masłem czosnkowym. Zapraszam do obejrzenia filmu na ,którym prawdziwa góralka gotuje kwaśnice i robi w międzyczasie moskole. Smacznego!