Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super smaczna przekąska na szczególną okazję.
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 126
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 192
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 71
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 147
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 126
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 192
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 71
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 147
Składniki
Wykonanie: Żółtka wymieszać ze śmietaną i rozprowadzić mlekiem. Wsypać mąkę, posolić i zmiksować.
Rozgrzać olej w małym rondelku i moczyć chochelkę wazową w gorącym oleju aby się mocno rozgrzała.
Następnie włożyć do ciasta dokładnie oblepić.
Zanurzyć również w gorącym oleju. Po chwili wyjąć, gdy ciasto jest złociste, odsączyć na ręczniku kuchennym i delikatnie zdjąć ciasto z chochelki.
Gotowe wystudzone czapeczki nadziewać dowolnie: owocami lub np. sałatką żmudzką Składniki na sałatkę żmudzką: 2 ugotowane marchewki 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 jabłka 2 kiszone ogórki lub świeże ½ szklanki śmietany lub majonez kminek sól do smaku Wykonanie sałatki żmudzkiej: Wszystkie składniki drobno pokroić lub zetrzeć na tarce, wymieszać z majonezem lub śmietaną i przyprawić do smaku. Nadziewać sałatką czapeczki możemy część przykryć w formie kanapki i podawać np. na przyjęciach karnawałowych.