Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
okienka z ciasta francuskiego z masą z wielkopolskiego sera smażonego i szprotkami podane z pieczonymi zielonymi szparagami
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 126
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 923
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 80
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 126
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 923
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 80
Składniki
OKIENKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. Ciasto francuskie rozwijam. Rozcinam nożem na 6 prostokątów. Nakłuwam widelcem każdy prostokąt. Następnie, ostrym nożem, nacinam krzyżakowo zewnętrzną ramkę /pasek w granicach 1-1,5 cm/. Jajo rozkłócam z mlekiem i smaruję każdy prostokąt dwukrotnie. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Piekę prostokąty ok. 20 minut /na dwie tury/, do zezłocenia. Po ostudzeniu, nożem nacinam górę ciastka, pozostawiając ramkę. Podważam i usuwam nadmiar ciasta.
SZPARAGI Szparagi obieram, usuwając zdrewniałe części. Przy delikatnym zgięciu szparag sam powie, gdzie go przełamać. Myję je i osuszam. Piekarnik rozgrzewam do 190-200 stopni. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Układam szparagi. Limony kroję na plastry i rozkładam na szparagach. Skrapiam sokiem. Posypuję solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Na koniec polewam olejem. Blachę wkładam do piekarnika i piekę około 17-18 minut.
MASA SEROWA Ser wielkopolski rozgniatam porządnie widelcem. Łączę z 2 łyżkami miodu i śmietaną. Przyprawiam solą i pieprzem. Blenduję na gładką masę. Uzupełniam wydrążone wcześniej okienka w cieście francuskim.
WYKOŃCZENIE Na masie serowej układam szprotki i gałązkę świeżego tymianku. Ciastka umieszczam na talerzu. Układam szparagi. Wszystko polewam delikatnie miodem i posypuję suszonymi nagietkami. Ciastka można zapiec lub jeść od razu.