Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paluchy kminkowe to przekąska na słono, którą podasz zamiast kupnych paluszków. Wykonasz je z ciasta drożdżowego, dlatego w środku są miękkie i puszyste.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 33
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 70
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1056
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 153
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 33
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 70
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1056
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 153
Składniki
Wodę podgrzej, aby była ciepła, ale nie gorąca. Przelej ją do wysokiego naczynia. Dodaj cukier, łyżkę mąki i wymieszaj wszystkie składniki. Przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól. Wlej zaczyn, który powinien się pienić, a następnie zacznij wyrabiać ciasto. Pod koniec dodaj oliwę. Dalej zagniataj aż zrobi się jednolite i gładkie. Przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyciągnij je z miski, ugniataj przez kolejne kilka minut, a następnie rozwałkuj na cienki placek w kształcie prostokąta. Pokrój ostrym nożem na długie, wąskie paski. Każdy z nich skręć i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.