Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami są doskonałym dodatkiem do barszczu czerwonego.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 30
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 731
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 83
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 196
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 30
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 731
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 83
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 196
Składniki
farsz: 1. Grzyby namoczyć i pokroić w kostkę. 2. Cebulę pokroić w kostkę. 3. Cebule zeszklić na maśle. Dodać pokrojoną kapustę i grzyby. 4. Przyprawić solą i pieprzem i dusić do miękkości. 5. Pozostawić do ostygnięcia.
ciasto: 1. Drożdże, wodę i cukier wymieszać aż do rozpuszczenia się drożdży. 2. Pozostawić na kilka minut aż drożdże delikatnie zaczną pracować, co będzie widać po powstaniu piany. 3. Mąkę przesiać do roztworu z drożdży. Dodać sól i jajka. Pozostawić na ok 20 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. 4. Następnie zagnieść ciasto w robocie kuchennym lub ręcznie. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę z oliwek. 5. Kiedy ciasto będzie odchodzić od miski, to znaczy że ciasto jest już dobrze wyrobione. Jeżeli ciasto nie będzie odchodzić, należy dodać do niego trochę mąki. 6. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką na conajmniej godzinę w ciepłe miejsce. 7. Po tym czasie przełożyć ciasto na podsypany mąką blat i rozpłaszczyć je rękami, po czym rozwałkować wałkiem na grubość ok 1 cm. 8. Wykrawać kwadraty o boku ok 5 cm i nakładać na nie ostudzony farsz. Farsz nakładać wzdłuż krawędzi mniej więcej po środku. 9. Zawinąć paszteciki. rada: Kapustę nakładać obficie. rada 2: Jeden bok pasztecika można posmarować rozbełtanym jajkiem, żeby lepiej się sklejały. 10. Po zawinięciu pasztecików rozłożyć je na blaszce szwem do dołu zachowując odstępy, ponieważ ciasto będzie jeszcze rosło. 11. Posmarować paszteciki rozbełtanym jajkiem i odczekać ok 20 minut. 12. Piec w temperaturze 200°C przez ok 20 minut na góra-dół. Smacznego! :)