Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 05-02-2022
Na życzenie domowników zrobiłam delikatny pasztet, zupełnie gładki, bez dodatków takich jak żurawina czy grzybki. Z mięsa trzykrotnie mielonego wyszedł pasztet bardzo gładki i bardzo smaczny.
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1749
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 250
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 117
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1749
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 250
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 117
Składniki
Wątróbkę dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć. Oprószyć delikatnie mąką pszenną. Na patelni na rozgrzanym oleju rzepakowy usmażyć wątróbkę. Nie solić. Oprószyć pieprzem młotkowanym z kolendrą. Wystudzić. Łopatkę, boczek i podgardle ugotować ( ok 40 min na wolnym ogniu ) z dodatkiem liścia laurowego, pieprzu czarnego w ziarnach, ziela angielskiego, a także marchewki, pietruszki, selera, czosnku i cebuli. Dodać sól do smaku. Usmażoną wątróbkę i ugotowane mięsa tj wołowe ( z niedzielnego rosołu ), łopatka, boczek i podgardle, kajzerki wcześniej namoczone w rosole przepuścić przez maszynkę do mięsa o drobnym sitku. Czynność powtórzyć jeszcze dwa razy. Do zmielonego mięsa dodać 5 rozbełtanych jajek, gałkę muszkatołową, pieprz drobno mielony ostry, 1/2 szklanki rosołu i sól do smaku. Dokładnie mięso wyrobić dłońmi. Jeśli mięso jest jeszcze zbyt suche, to dodać rosołu i wyrobić. Formę 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mięso przełożyć do formy i ładnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczenie 1 godz 20-30 min. Po upieczeniu pasztet wystudzić. Kroić, zajadać np. z chrzanem, żurawiną. Smacznego