Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do przygotowania tej potrawy zainspirował mnie przepis Ewy Wachowicz na gomasio, czyli sól sezamową. Pieczona w przyprawach ciecierzyca to fenomalna przekąska i zdrowy zamiennik chipsów czy krakersów. Ciecierzyca obniża ciśnienie, ma niski indeks glikemiczny. Natomiast przyprawa gomasio to również same zalety i co najważniejsze pozwala znacznie obniżyć ilość soli wykorzystywanej do przygotowania potraw.
Szybka i smaczna
Odsłon: 14866
Polecam.
Odsłon: 451
Szybka i smaczna
Odsłon: 14866
Polecam.
Odsłon: 451
Składniki
Ciecierzycę opłukać, zalać wodą tak, żeby ok 7 cm wody było ponad ciecierzycą. Dodać sodę i zostawić najlepiej na całą noc. Po tym czasie odlać wodę, zalać świeżą i gotować do miękkości, nie rozgotować.
Ugotowaną ciecierzycę wymieszać z olejem i przyprawami, wysypać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-45 minut, aż kuleczki wyraźnie się zrumienią i będą chrupiące.
Dobrze jest zaglądać do piekarnika i zamieszać co jakiś czas.