Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi nadziewane farszem lub przyprawione aromatycznym sosem mogą stać się kulinarnym sukcesem każdej gospodyni! :)
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1006
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1128
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11543
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1006
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1128
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11543
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wlać do niego niewielką ilość gorącej wody i wymieszać. Następnie zagniatać dość szybko dodając stopniowo taką ilość wody, by otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde:) Ciasto podzielić na 4 części. 3 części odłożyć, przykryć czystą ściereczką. Pierwszą część ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki placek. W razie potrzeby podsypywać mąką. Krążki wycinać z ciasta foremką lub szklanką, ja wolę szklankę:) Na każdy krążek nakładać łyżeczkę nadzienia, składać na pół, starannie sklejać, palcami lub widelcem. Odciskać ozdobny brzeg. Tak samo postępować z resztą ciasta. Zagotować 1,5l wody z solą. Na wrzątek delikatnie wkładać pierogi. Przykryć, poczekać, aż woda ponownie się zagotuje. Zmniejszyć ogień, delikatnie zamieszać. Gdy pierogi wypłyną, gotować odkryte jeszcze przez 2-3 minuty. Po wyjęciu i osuszeniu jeżeli ktoś lubi można usmażyć je na patelni na smalcu. Smacznego:)