Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz zaskoczyć gości czy domowników przygotuj pizzę z pejzażem. Nie jest to zadanie trudne, a efekt będzie murowany. Przygotuj twoje ulubione ciasto do pizzy, sos pomidorowy i ser, a potem można już puścić wodze fantazji i udekorować wierzch pizzy wg własnego pomysłu. Potrzebne będą oliwki, papryki w różnych kolorach, czerwona cebula, salami i szynka oraz szczypiorek i grubszy szczypior. Kwiatki i inne elementy można wycinać za pomocą foremek lub użyć precyzyjnego ostrego nożyka, aby uzyskać z wędliny i warzyw interesujące nas elementy. Tak przygotowana pizza na pewno będzie miłą niespodzianką i dla dzieciaków, ale też dla odwiedzających nas gości.
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27473
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 165
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 189
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1207
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27473
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 165
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 189
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1207
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem. Na początek nie musimy wlewać całej wody a resztę dolać później bezpośrednio do ciasta, w miarę potrzeby
Mąkę przesiewamy przez sito do dużej miski. Dodajemy sól, wlewamy wodę z drożdżami i dolewamy oliwę
Z powyższych składników wyrabiamy ciasto. Powinno być miękkie, ale nie lepkie. W razie, gdyby było za twarde, dolewamy resztę wody, a gdy jest zbyt lepkie - obsypujemy go delikatnie mąką
Po wyrobieniu gładkiego ciasta odstawiamy go do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką ( powinno podwoić swoja objętość )
Pasattę dosalamy, doprawiamy pieprzem, oregano
Gdy ciasto rośnie przygotowujemy elementy do ozdoby ciasta: wykorzystujemy do tego nóż, ale też foremki do wycinania ciasteczek
Ciasto po wyrośnięciu rozwałkowujemy na placek w kształcie prostokąta, smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy startym serem i tworzymy łąkę
Na koniec posypujemy oregano
Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na funkcji pizza i pieczemy ok 10 - 12 minut. Jeśli ktoś takiej funkcji nie posiada, to pieczemy ją na funkcji góra- dół, ale nieco dłużej
Podajemy z keczupem lub z salsą