Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna pizza, prosta i szybka w przygotowaniu.
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1058
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11060
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1058
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11060
Składniki
Przepis na ciasto do pizzy: Z tej ilości ciasta wychodzą 2 pizze o średnicy 25 cm. składniki na ciasto: 20 g świeżych drożdży lub 8 g suchych 2 szklanki mąki 3 łyżeczki cukru szczypta soli 4 łyżki oleju rzepakowego 0,5 szklanki ciepłego mleka wykonanie: Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
Z ciasta rozwałkowujemy okrągły placek. Rozwałkowany placek ciasta umieszczamy na blasze.
Całą powierzchnię ciasta smarujemy sosem pomidorowym lub ketchupem. Nakładamy warstwę duszonych pieczarek z cebulą. Układamy pokrojony w cienkie plasterki pomidor.
Układamy plastry sera mozzarella. Całość posypujemy serem mozzarella wiórki, oregano, ziołami prowansalskimi i suszoną bazylią. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Gotowa, upieczona pizza.
Smacznego :)