Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam placki ziemniaczane i mogłabym je jeść codziennie:) Wiadomo, że często przygotowywane według jednego przepisu szybko mogą się znudzić, dlatego zawsze dodaję jakiś nowy składnik. Dziś polecam placki ziemniaczane z kiełbasą i czerwoną papryką.
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1138
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 627
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 188
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1138
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 627
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 188
Składniki
Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cebulę i czosnek starte na tarce o drobnych oczkach. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i pestek a z kiełbasy zdejmujemy osłonkę. Paprykę i kiełbasę kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy też mąkę, majeranek, wbijamy jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy porcje przygotowanej masy i spłaszczamy formując placek. Smażymy na rumiano z obu stron. Przekładamy na papierowy ręcznik by odsączyć tłuszcz.
Placki serwujemy na ciepło z gęstą śmietaną, sosem tatarskim lub wielkopolskim gzikiem:) Możemy też podawać z warzywną surówką:)