Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon rozpoczęty.Bułki drożdżowe z nadzieniem z czarnej porzeczki. W tym roku porzeczka mi pięknie obrodziła dlatego znalazła się w bułeczkach :)
Burgery to amerykański klasyk, który doskonale sprawdzi się podczas wiosennyc...
Odsłon: 128
Kurczak po meksykańsku to potrawa, do której nie potrzebujesz więcej dodatków...
Odsłon: 1203
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 422
To pyszny i prosty sposób na zapiekankę, która jest świetnym pomysłem na kola...
Odsłon: 77
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 288
Burgery to amerykański klasyk, który doskonale sprawdzi się podczas wiosennyc...
Odsłon: 128
Kurczak po meksykańsku to potrawa, do której nie potrzebujesz więcej dodatków...
Odsłon: 1203
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 422
To pyszny i prosty sposób na zapiekankę, która jest świetnym pomysłem na kola...
Odsłon: 77
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 288
Składniki
Drożdże rozcieramy z cukrem, rozprowadzamy kilkoma łyżkami letniego mleka. Żółtka z cukrem ucieramy na gładką masę. Do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, ubite żółtka, cukier waniliowy, resztę mleka i olej. Wyrabiamy starannie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Porzeczki płuczemy, osuszamy na papierze. Potem zdejmujemy z gałązek, dodajemy mąkę ziemniaczaną i przed samym nadziewaniem cukier puder. Gdy ciasto wyrośnie odrywamy małe kawałki ciasta, formujemy bułeczki, lekko spłaszczamy, nakładamy po łyżce porzeczki. Zlepiamy tak jak prostokątne pączki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 15 min, by bułeczki nieco podrosły. Piec ok. 10 min w temp. 175-180 C. Ostudzamy na kratce. Ja na szybko zrobiłam lukier z cukru pudru, soku malinowego i odrobiny soku z cytryny.