Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i szybkie placuszki. Pasują na śniadanie, obiad i kolację
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 64
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 64
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Składniki
Jajko rozdzielić na białko i żółtko. Żółtko wrzucić do miski gdzie będzie mieszane ciasto. Białko ubić na sztywną pianę. Ja proporacje ustalam "na kubki" Taki sam kubek mąki i taki sam kubek mleka wlać do miski z żółtkiem i wymieszać. Dodać ubite białko i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać i odstawić na ok 10 minut. Ciasto zacznie "pracować" Po ok 10 min. można przystąpić do pieczenia. Nakładać jedną łyżkę na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażyć z obu stron na rumiano. UWAGA: trzeba pilnować bo smażą się bardzo szybko. Placuszki lekko urosną. Placuszki można urozmaicić dodanymi owocami np. musem jabłkowym, malinowym czy musem bananowym. Musy można dodać na wierzch. Ja zazwyczaj posypuję tylko cukrem pudrem. Ale jak mam czas to zdarza mi się pokroić w drobną kostkę jabłko i dodaję do ciasta i smażę placuszki z jabłkami. Też są pycha. Jabłuszka rozpadają się podcas pieczenia.