Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, maślane i pyszne racuszki. Zakochałam się w ich smaku od pierwszego kęsa i postanowiłam tym przepisem podzielić się z Wami jak tylko je zrobię.
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 49
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 173
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 49
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 173
Składniki
Zrobiłam zaczyn z drożdży, cukru, mleka i 2 łyżek mąki z tej już odmierzonej. Poczekałam aż wyrośnie i dodałam go do mąki.
Rozkłóciłam 3 żółtka, dodałam szczyptę soli oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Wszystko wymieszałam. Ciasto dobrze wyrobione odstaje od miski. Miskę z ciastem przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.
Wykładałam po jednej łyżce ciasta na rozgrzany olej na patelnię i smażyłam racuszki na złoto - brązowy kolor. Pięknie to wyglądało jak jeszcze rosły na patelni podczas smażenia! Smażyłam na nie za mocnym ogniu, żeby w środku dobrze się wysmażyły. Racuszki wychodzą delikatne, żółciutkie i bardzo smaczne. Posypałam cukrem pudrem przed podaniem.
Notatki: * można dodać cukier wanilinowy * ciasto powinno mieć konsystencję dużo bardziej gęstą niż ciasto naleśnikowe a rzadsze niż np. na pierogi.