Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonaly sposób na danie z cukinii. W zaleznosci od upodoban moze byc nadziewana w wersji bezmiesnej np. suszonymi pomidorami, w wersji miesnej np. smazonym bekonem, smakuje równiez wysmienicie z wedzona ryba np. z lososiem
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 67
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 82
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1223
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 295
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 67
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 82
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1223
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 295
Składniki
Pokroic cukinie, usunac wnetrze, zetrzec i wycisnac za pomocą wyciskarki do ziemniaków lub scierki. Dodac jajka, ser, ziola (mozna je alternatywnie dodac do nadzienia) skrobie, sól i bialy pieprz. Wszystko dokladnie wymieszac i w zaleznosci od wilgotnosci masy dodac jeszcze troche maki. Ulozyc mase na papierze do pieczenia (grubosc warstwy ok. 1 cm) i piec ok. 30 min w temp. 200° C az masa zbrazowieje.
Do ostygniecia polozyc na kratce, papierem do pieczenia do góry, gdy troche ostygnie - delikatnie zdjac papier. Przygotowac nadzienie: wymieszac smietane z serem i twarogiem, dodac musztarde, pieprz cayenne i ew. ziola jesli nie dodalismy ich do warstwy z cukinii. Posolic. Pokroic bekon na male kawalki i usmazyc (alternatywnie: pokroic rybe lub suszone pomidory na male kawalki) a nastepnie ulozyc wszystko na nadzieniu. Ostroznie zwinac, zawinac w folie i odstwic do schlodzenia na kilka godzin.
Tuz przed podaniem pokroic w cienkie plasterki. Podawac np. z salata.