Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś mam dla Was pyszne rollsy. Świetnie sprawdzą się jako przekąska, podane z sosem czosnkowym. Idealne będą też do grilla. Smakują na ciepło i na zimno. Pozostają miękkie nawet na drugi dzień i można je też mrozić. Po rozmrożeniu 10 minut w nagrzanym piekarniku i są jak świeżo upieczone.
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 56
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24032
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 112
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 56
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24032
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 112
Składniki
Ciepłą wodę wlać do miski, dodać drożdże i cukier. Wymieszać i zostawić na 10-15 minut. Następnie wsypać mąkę i sól. Dodać jajko i olej. Wyrobić ciasto robotem, lub mikserem z hakami. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotować farsz. Na patelni roztopić łyżeczkę masła, dodać szpinak i smażyć, aż zwiędnie. Zostawić do wystudzenia. Przestudzony szpinak pokroić. Serek przełożyć do miski, dodać pokrojony szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Jeszcze raz krótko zagnieść. Jeśli będzie się mocno kleić to podsypać trochę mąką. Ciasto rozwałkować na prostokąt. Następnie przeciąć nożem wzdłuż na pół, a później każdą połowę na osiem części.
Każdą część ciasta dodatkowo rozciągnąć delikatnie na szerokość. Posmarować farszem i zawinąć w rulon.
Gotowe rollsy układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Sklejeniem do dołu. W miseczce wymieszać jajko z mlekiem. Posmarować wierzch rollsów. Zostawić jeszcze na 10 minut do napuszenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni 25-30 minut, do zarumienienia.