Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 109
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 69
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 109
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 69
Składniki
Sambosaki oryginalnie smaży się na głębokim tłuszczu, ale od lat piekę je w piekarniku i są lżejsze. Można użyć każdego ulubionego farszu, są szybkie w przygotowaniu i smaczne. Kupiłam gotowe mrożone ciasto filo przycięte pod rozmiar sambosaków/ samosy w innych krajach. Farsz: podsmażyłam czosnek na oliwie, wrzuciłam pokrojony szpinak i po paru minutach doprawiłam solą pieprzem i gałką- gotowe! Na paski ciasta ułożyłam farsz i ser i zawinęłam w trójkąty.
Pierożki ułożyłam na posmarowanej blasze, posmarowałam je oliwą i posypałam sezamem. Piekłam 10 minut w nagrzanym mocno piekarniku. Najlepiej smakują z sosami- u mnie jogurtowo- czosnkowym. Smacznego:)