Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witajcie kochani w Nowym Roku!!! Otwieram 2016 przepisem na pyszną przekąskę lub przystawkę z ciasta francuskiego. Przygotujemy serowe paluchy.
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 121
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 10157
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 121
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 10157
Składniki
Zaczynam od rozkłócenia jajka w miseczce. Następnie do tartego żółtego sera dosypuję paprykę i wszystko dobrze mieszam. Rozwijam arkusz ciasta francuskiego i cały smaruję rozbełtanym jajkiem za pomocą pędzelka. Teraz rozkładam na cieście warstwę sera z papryką. Wykorzystuję tylko połowę sera, staram się go rozłożyć równomiernie, a następnie delikatnie dociskam, aby ser przykleił się do ciasta. Nakrywam wszystko drugim arkuszem ciasta francuskiego i ponownie smaruję go rozbełtanym jajkiem i rozkładam resztę sera.
Za pomocą noża do pizzy odcinam paski ciasta szerokości około 1,5cm. (Tnę ciasto wszerz). Każdy pasek chwytam za oba końce, lekko ściskam i skręcam w przeciwnych kierunkach. Powstają spiralki, które układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam je do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 15 minut.
Gotowe paluchy serowe są złote, chrupiące i bardzo serowe. Można je podawać ustawione pionowo w szklance lub ułożone na talerzu. Mogą być przystawką lub samodzielną przekąską. Smacznego!!!