Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jaki jest idealny przepis na ciekawą przystawkę? Znudziły ci się tradycyjne śledzie w śmietanie lub oleju? Skuś się na śledzie inaczej w postaci przyciągających wzrok koreczków z matjasów, ułożonych na chmurce z buraczków i zwieńczonych zieloną oliwką. Przekąskę możesz podać jako oryginalny element wieczerzy wigilijnej, przystawkę podczas świętowania Nowego Roku lub na inną uroczystość, na którą przygotowujesz zimny bufet. Wszystkie składniki przystawki możesz przygotować wcześniej, ale złóż koreczki na chwilę przed przyjściem gości. Świeża przystawka będzie wyglądała apetycznie, a śledzie nie wyschną.
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 498
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 498
Składniki
Śledzie włóż do wody i mocz przez kilka godzin, by pozbyć się nadmiaru soli. Ugotuj buraki w osolonej wodzie w mundurkach do miękkości, następnie wystudź i obierz. Możesz je ugotować na półtwardo, a później upiec w piekarniku. Zetrzyj buraczki na tarce jarzynowej lub zmiel buraka w malakserze. Połącz buraczki z serkiem kanapkowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw octem, solą i pieprzem.
Pokrój bagietki na kromki i każdą tostuj na suchej patelni z dwóch stron, by stała się chrupiąca. Ułóż na bagietce porcję buraczkowego musu, na nim kawałek śledzia, a na wierzchu dodaj zieloną oliwkę i przebij całość wykałaczką. Przekąskę serwuj od razu po przygotowaniu, uprzednio dekorując ją natką pietruszki.