Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Magda Gessler przeprowadzając swoje „Kuchenne Rewolucje”, uwielbia sięgać do tradycji. Restauratorka odszukuje smaki regionu, w którym znajduje się wybrany lokal i przywraca mu pierwotny klimat. W jednym z odcinków przybyła do Tczewa, by odkurzyć zapomniane skarby Kociewia – krainy geograficznej na Pomorzu Gdańskim. Tak powstały śledzie po kociewsku według Magdy Gessler. Śledzie po kociewsku to wspaniała przystawka, którą możesz przygotować w domu i zaserwować nawet na świątecznym stole. Połączenie delikatnego musu z makreli z charakternym śledziem i dodatkami, to prawdziwy rarytas i pięknie prezentująca się przekąska.
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 28
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 31
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 35
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21478
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 50
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 28
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 31
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 35
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21478
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 50
Składniki
Namocz śledzie w wodzie, jeśli używasz śledzi z zalewy solnej, a następnie pokrój w równe kawałki. Makrelę oczyść ze skóry, ości, a fragmenty ryby umieść w misce. Ugotuj jajka na twardo, ostudź i obierz. Zmiel w maszynce do mielenia lub malakserem biały ser. Utrzyj masło (np. w moździerzu) na gładki krem, dodaj oczyszczoną makrelę, zmielony ser, koncentrat pomidorowy i obficie dopraw czarnym pieprzem. Dodanie soli może być już zbędne. Wymieszaj składniki na gładki mus.
Bagietkę pokrój na równe kromki. Na każdej kromce ułóż łyżkę musu z makreli, na nim fragment śledzia, połówkę jajka przepiórczego oraz pomidorek koktajlowy. Całość przebij wykałaczką dla lepszej prezentacji przystawki. Śledzie po kociewsku możesz udekorować świeżym koperkiem lub posiekanym szczypiorkiem. Serwuj od razu po przygotowaniu, a w razie potrzeby przechowuj w lodówce.