Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Usmażony wieprzowy boczek z cebulą i przyprawami możemy podać z ugotowanymi młodymi ziemniakami jak również po zastygnięciu jako smalec do świeżego chleba. Polecam.
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1760
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 257
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 121
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1760
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 257
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 121
Składniki
Wymyty, osuszony boczek bez skóry i żeber kroimy w większą kostkę. Cebule obieramy i kroimy w pół plastry. Nagrzewamy patelnię i na rozgrzaną wkładamy kostki boczku, smażymy bez tłuszczu pod przykryciem. Boczek smażymy z każdej strony na rumiany kolor. Cebulę przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i majerankiem. Gdy kawałki boczku będą rumiane z każdej strony dodajemy przyprawioną cebulę i dusimy pod przykryciem. Jeżeli cebula zmięknie smażymy bez przykrycia do ładnego usmażenia się cebuli. Z usmażonych skwar i wytopionego tłuszczu możemy zrobić bardzo smaczne smarowidło na chleb.
Usmażone kawałki boczku i wytopiony tłuszcz umieszczamy w miseczce. Czekamy aż ostygnie. Ostudzony wstawiamy do lodówki. Po godzinie mamy bardzo smaczny smalec domowy ze skwarami do swojskiego wypieku chleba. Smacznego!!!