Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
o wiele lepsze i zdrowsze niż z popularnej restauracji
Gołąbki siostry Anieli to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dani...
Odsłon: 88269
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 29
Gołąbki siostry Anieli to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dani...
Odsłon: 88269
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 29
Składniki
Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Mięso doprawiamy. Do osobnej miski wbijamy jajko, sól, pieprz cayenne, słodką paprykę ,mąkę i mleko. Całość miksujemy na jednolitą masę. Do miski z mięsem wlewamy ciasto naleśnikowe i mieszamy aż każdy kawałek kurczaka pokryje się ciastem. W głębokiej patelni lub we frytownicy rozgrzewamy olej. Do osobnej miseczki wsypujemy mąkę ok 1,5 szkl. Za pomocą szczypców wyciągamy po kawałku mięsa i obtaczamy w mące potrząsając miską. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy partiami (po kilka pasków) kurczaka i smażęymy kilka minut na średnim ogniu na złoty kolor. Usmażone stripsy osączamy na papierowym ręczniku. Smacznego!