Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaktus pałeczkami. Justa palcami /bo ponoć nie wolno sztućcami – faux pas się popełnia/. Kaktus z dużą ilością sosu sojowego. Justa z solą /chociaż powoli przestawiam się na sos/. Kaktus załadowane imbirem marynowanym. Justa ani grama. Kaktus wszystkie. Justa tylko łososiowe. Każdy na swój sposób. Jemy sushi. Domowe. Moje pierwsze.
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 66
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 747
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 104
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 66
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 747
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 104
Składniki
Ryż Wyszedł bardzo kleisty. To dobrze. Opłukuję ryż pod bieżącą wodą przez około 10 minut. Później zalewam, mieszam, wylewam wodę. I tak z 8-10 razy. Przekładam ryż do płaskiego garnka. Zalewam wodą na wysokość około 1,5-2 cm ponad powierzchnię ryżu. Przykrywam. Szybko zagotowuję. Jak zacznie się gotować zmniejszam ogień. Gotuję pod przykryciem. Przygotowuję sos: ocet ryżowy mieszam z cukrem pudrem i solą. Odstawiam. Jak ryż pochłonie większość wody zdejmuję go z palnika. Zalewam sosem. Przykrywam pokrywką i owijam w koc. Niech dochodzi. Czekam do całkowitego wystudzenia.
Before Układam na stole talerze, miski, pałeczki. Nakładam imbir, wasabi, sos sojowy. Ogólnie ogarniam temat, żeby po pokrojeniu sushi od razu je wsuwać. Przed zawijaniem sushi przygotowuję składniki. Kroję paprykę, rzodkiewkę i marchew w słupki. Łyżeczką pozbywam się miąższu ogórka i kroję go w słupki. Wszystkie składniki staram się maksymalnie osuszyć. Przygotowuję sos majonezowy i serek. Do miski wlewam wodę, w której będę moczyć palce przy nakładaniu ryżu. Szykuję też ręcznik, do wycierania palców – trzeba je płukać, ale wszystko wykonujemy suchymi dłońmi. Szykuję arkusze nori i matę do zawijania sushi.
Maki z surimi Rozkładam arkusz nori. Nakładam ryż tak, żeby były prześwity. Zostawiam 2-3 cm pasek u góry arkusza, wolny od ryżu i farszu. Mniej więcej od 1/3 dołu arkusza smaruję pasek sosu majonezowego. Układam paluszki krabowe, marchew, ogórka, szczypior, paprykę i rzodkiewkę. Wolny pasek u góry arkusza smaruję delikatnie wasabi /można użyć wody; chodzi o to, żeby glon dobrze się skleił/.Łapię za koniec maty do rolowania i pomagając sobie palcami dociskam nori. Roluję do samego końca. Bardzo ostrym nożem kroję rulon na plastry /co 3-4 cięcia opłukuję pod wodą i suszę nóż, żeby dobrze się cięło/.
Maki z łososiem Rozkładam arkusz nori. Nakładam ryż tak, żeby były prześwity. Zostawiam 2-3 cm pasek u góry arkusza, wolny od ryżu i farszu. Mniej więcej od 1/3 dołu układam plastry wędzonego łososia posmarowane serkiem Philadelphia. Układam ogórka, szczypior i paprykę. Wolny pasek u góry arkusza smaruję delikatnie wasabi /można użyć wody; chodzi o to, żeby glon dobrze się skleił/. Łapię za koniec maty do rolowania i pomagając sobie palcami dociskam nori. Roluję do samego końca. Bardzo ostrym nożem kroję rulon na plastry.
Wykończenie Układam pokrojone sushi na talerzu. Dokładam krewetki. Podaję.