Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty przepis na domową pizzę, ale zrobiona w formie świderków.
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1013
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1147
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11700
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1013
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1147
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11700
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę, sól, jajko ( można dodać do ciasta zioła np. oregano, bazylię ). W garnuszku podgrzewamy mleko, drożdże i cukier ( ma być ciepłe - nie zagotować! ) i dodajemy do mąki, mieszamy drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy olej.
Następnie wyrabiamy ręką aż ciasto będzie jednolite i gładkie.
Ciasto dzielimy na dwie części. Stolnicę podsypujemy mąką i wałkujemy ciasto na placek. Smarujemy przecierem i posypujemy ulubionymi dodatkami ( nie za dużo ).
Wałkujemy drugi kawałek i nakładamy na pierwszy. Następnie kroimy na paski ok . 3 cm. Zwijamy na kształt świderków.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy nasze świderki. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. i pieczemy ok. 25-30 min. Pod koniec pieczenia dodajemy paski sera żółtego. Świderki można podawać z keczupem lub masłem czosnkowym. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. Życzę smacznego :)