Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zaczyna się sezon na szparagi, a wraz z nim wielki powrót do szparagowych specjałów. Szparagi to bardzo wdzięczne warzywo, które można ugotować, upiec lub dodać do zupy. Jednym z moich ulubionych przepisów są szparagi zapiekane z szynką parmeńską i serem. Można je przygotować w piekarniku lub na grillu. Gorąco zachęcam do przetestowania tego przepisu.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 236
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 533
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 236
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 533
Składniki
Szparagi płuczemy, odcinamy zdrewniałe końce.
Plastry szynki parmeńskiej kroimy wzdłuż na pół. Plastrami szynki owijamy szparagi.
Spód naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą. Szparagi owinięte szynką parmeńską układamy jeden obok drugiego. Szparagi przyprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy oliwą i oprószamy startym parmezanem.
Szparagi z szynką parmeńską i parmezanem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Pieczemy do zrumienienia.