Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 03-06-2022
Przepis bierze udział w konkursie
Bardzo smacze danie. Zawsze znika do ostatniego kawałka. Wyjątkowo smakuje w plenerze.
Danie obiadowe z wykorzystaniem makaronu jest proste w przygotowaniu, wzbogac...
Odsłon: 383
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 731
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 16904
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 145
Danie obiadowe z wykorzystaniem makaronu jest proste w przygotowaniu, wzbogac...
Odsłon: 383
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 731
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 16904
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 145
Składniki
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni. Tak długo smażyć, żeby pozbyć się wody, żeby zostały tylko skwarki i tłuszcz. Oczyszczone ziemniaki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Pozostawić na na sicie, żeby obciekły. Wodę wylać, a skrobię ziemniaczaną pozostałą na dnie miseczki dodać do masy ziemniaczanej. Do masy dodać rozbełtane jajka, mąkę pszenną, pokrojone drobno cebulki dymki ze szczypiorem, przestudzony boczek z wytopionym tłuszczem. Dodać pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku. Dokładnie wyrobić masę. Żaroodporne naczynie posmarować smalcem i oprószyć bułką tartą. Masę ziemniaczaną przełożyć do naczynia. Ładnie wyrównać, a na wierzchu położyć gałązkę rozmarynu. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 1 godzinę 40 min. Zapiekankę ziemniaczaną podawać pokrojoną w plastry z kleksem kwaśnej śmietany.