Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta i szybka sałatka o intrygującym smaku, z ciekawym połączeniem składników. Autorski pomysł na tuńczyka.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 52
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 82
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5941
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 88
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 52
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 82
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5941
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 88
Składniki
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Sukcesywnie mieszać z majonezem, żeby nie ściemniały.
Z tuńczyka odlać płyn, rozdrobnić widelcem w miseczce, dodać do jabłek.
Kukurydzę odcedzić, dodać do sałatki. Dodać pieprz (można biały zastąpić zwykłym lub kolorowym). Sałatka z takich składników ma wyraźnie słodkawy smak i taki ma być. Trzeba go jednak trochę złamać solą (ilość wg własnego gustu). Wymieszać i gotowe!
Jak większość sałatek, ta także nabiera właściwego smaku jak trochę postoi i się przegryzie. SMACZNEGO :)
Dygresje Wabika: Odradzam kupowanie miazgi pt. „tuńczyk sałatkowy” – jest tańszy ale zwykle paskudny w smaku. Uwaga na biały pieprz – jest nietrwały, szybko zaczyna brzydko pachnieć. Więc jeżeli leżał w szafce "jakiś czas", dobrze go powąchaj zanim dodasz do potrawy – można ją zepsuć zamiast doprawić.