Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Utopence pochodzi z kuchni czeskiej i najczęściej jest serwowany w pubach jako przekąska do piwa. Jednak wiele osób przygotowuje je samodzielnie we własnym domu. Utopence to marynowane z cebulą i papryką serdelki, a wyśmienity smak wynika ze składu zalewy. Poniżej przedstawiamy proporcje na dużą partię, nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby je zmniejszyć i przygotować tylko jeden słoik.
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24314
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 462
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 140
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24314
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 462
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 140
Składniki
Do garnka wlej wodę, ocet, wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól i cukier, zagotuj marynatę i wystudź.
Obierz cebulę i pokrój w piórka lub półplasterki. Wytnij gniazda nasienne z papryk i pokrój je w paski. Nadkrawaj kiełbaski wzdłuż i nadziewaj je posiekają cebulą (podobnie jak faszeruje się hot-doga). Takie kiełbaski układaj ciasno w słoikach. W przestrzenie pomiędzy włóż resztę cebuli, paski papryki i plasterki ostrej papryczki. Zalej słoiki zimną zalewą i wstaw do lodówki na 4 dni, aby smaki porządnie się połączyły. Po tym czasie utopence są gotowe do jedzenia.