Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
nie tylko dla mięsożerców
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 184
Prosty przepis na gorącą przekąskę w pięć minut! Chrupiące bułki wypełnione s...
Odsłon: 158
Dziś proponujemy przepis na wytrawne naleśniki po bolońsku. Idealne połączeni...
Odsłon: 1253
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 184
Prosty przepis na gorącą przekąskę w pięć minut! Chrupiące bułki wypełnione s...
Odsłon: 158
Dziś proponujemy przepis na wytrawne naleśniki po bolońsku. Idealne połączeni...
Odsłon: 1253
Składniki
Bkłażana i cukinię pokroić w grubą kostkę, posolić i zostawić na sicie, do czasu aż przygotujemy pozostałe składniki.
Marchew pokroić w niezbyt cienkie plasterki.
Pomidory obrać ze skórki, pozbawić pestek, pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w grubą kostkę, czosnek i chilli w drobną.
Teraz przelewamy bakłażana i cukinię zimną wodą, aby pozbyć się goryczki i soli. Osuszamy warzywa papierowym ręcznikiem. Grillujemy na patelni grillowej lub obsmażamy na rumiano na suchej teflonowej. Przekładamy do garnka.
Czosnek i cebulę szklimy na oliwie.Wrzucamy do garnka z cukinią i bakłażanem.
Marchew obsmażamy na oliwie, skrapiamy wodą i dusimy na pół miękko. Przekładamy do garnka.
Wszystko zagotowujemy (warzywa powinny puścić sok). Wtedy dodajemy pomidory i redukujemy sok do minimum. Warzywa powinny pozostać chrupkie.
Dorzucamy pokrojone na 3 cm kawałki paluszki krabowe, przyprawiamy solą, ziołami prowansalskimi i wszystko delikatnie mieszamy.
Podajemy z pieczywem i masłem.