Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na smaczne i kolorowe galaretki z kurczaka. Idealne na wielkanocne śniadanie. Bardzo atrakcyjnie będą prezentować się na świątecznym stole. Zrobienie ich nie jest skomplikowane, a taka przekąska na pewno sprawi frajdę dzieciom. Przepis na 6 – 9 jajek.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 46
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 736
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 91
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 210
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 46
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 736
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 91
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 210
Składniki
Surowe jajka obtłuc delikatnie łyżeczką, z tej szerszej stony. Obtłuczoną skorupkę bardzo ostracize usunąć, tworząc niewielki otwór, około 1,5 cm średnicy. Patrz film. Zawartość jajek przelać do osobnej miseczki, a skorupki dobrze umyc i wyparzyć we wrzątku, zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz.
Tak przygotowane skorupki wypełnić pokrojonym w kostkę kurczakiem, marchewka, papryka i pozostałymi składnikami, według własnego upodobania. Jajka bardzo ładnie się prezentują jeśli przy ściance skorupki umieści się polówkę jajka przepiórczego. Podane przeze mnie składniki, to tylko przykład, jeśli chodzi o wypełnianie i dekoracje galaretek, możecie się dać ponieść fantazji.
W 1/3 szklanki zimnego wywaru namoczyć żelatynę i odstawić na 15 minut. Kiedy żelatyna napuchnie zalać ją szklanką gorącego wywaru i dobrze wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wywar z żelatyną wlać do wypełnionych skorupek. Można zrobić to łyżeczką lub za pomoca lejka.
Tak przygotowane galaretki włożyć do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na noc. Kiedy galaretki stężeją, delikatnie obrać je ze skorupek, w taki sam sposób jak obiera się jajka na twardo. Galaretki świetnie smakują polane sokiem z cytryny. Smacznego!