Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wieniec ziołowy to bardzo efektowny sposób przygotowania drożdżowego ciasta z ziołowym farszem. Smakuje równie wyśmienicie, jak wygląda!
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 49
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 207
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 49
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 207
Składniki
Podgrzej mleko do temperatury 40°C. Dodaj do niego pokruszone drożdże i cukier. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Połącz rozczyn drożdżowy z mąką, solą i olejem. Wyrób wszystkie składniki (ręcznie lub mikserem z hakami) na jednolite, gładkie ciasto. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W międzyczasie obierz i pokrój drobno cebulę. Podsmaż na maśle klarowanym. Gdy cebula się zeszkli, dodaj do niej posiekany szpinak i jarmuż. Podsmaż chwilę. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a także posiekany koperek, bazylię i oregano. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zdejmij patelnię z farszem ziołowym z palnika. Rozkrusz do niego ser i wymieszaj.
Rozwałkuj wyrośnięte ciasto na placek o grubości około 4 mm. Powykrawaj w nim szklanką krążki. Resztę ciasta ponownie zagnieć i rozwałkuj. Wykrawaj krążki do wyczerpania ciasta.
Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy około 25 cm. Na każdy krążek ciasta nałóż łyżeczkę farszu i uformuj łódeczkę (sklejając krążek po dwóch stronach). Układaj łódeczki w tortownicy – jedną obok drugiej – w kształt wieńca. Wstaw wieniec ziołowy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 20-25 minut.