Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wychopień lub też wychopieniek to staropolska nazwa prostych podpłomyków pieczonych na blaszce lub (w bardziej współczesnej wersji) na patelni. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Tak przygotowany chlebek z patelni będzie doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju przekąsek, gulaszy i sałatek. Możecie również zawinąć w niego ulubione dodatki, podobnie jak robi się to w przypadku tortilli lub indyjskich chlebków naan.
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 153
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 311
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 153
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 311
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Składniki
Do miski przesiej mąkę. Dodaj do niej sól, oliwę oraz proszek do pieczenia. Całość zalej ciepłą (ale nie wrzącą) wodą i szybko zagnieć jednolite i gładkie ciasto, które nie będzie lepić się do rąk. W razie potrzeby, podsyp ciasto dodatkową porcją mąki.
Zagniecione ciasto na wychopieńki odstaw pod przykryciem na około 15 minut. Po tym czasie podziel je na 5-6 kulek. Każdą z kulek rozwałkuj na placek o grubości około 0,5 cm. Pamiętaj, że wychopień nie musi mieć regularnego kształtu.
Rozgrzej suchą patelnię, a następnie smaż na niej po jednym placku, tak aby zrumienił się z obu stron. Nie martw się, jeśli pojawią się na nim ciemniejsze plamki - tylko poprawi to jego smak. Tak przygotowane podpłomyki możesz podawać natychmiast z ulubionymi sosami lub warzywami.