Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczna zapiekanka z pieczarkami i żółtym serem to pyszny domowy fast food, który często gości na moim stole. Przygotowanie tej zapiekanki zajmuje krótką chwilę i jest bardzo proste, można ją wzbogacić o swoje ulubione składniki. Taka zapiekanka najlepiej smakuje podana z ketchupem.
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1066
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1433
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13118
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1066
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1433
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13118
Składniki
Obraną cebulę drobno siekamy a pieczarki kroimy w niewielką kostkę. Na patelnię z rozgrzanym masłem wrzucamy posiekaną cebulkę i delikatnie ją rumienimy od czasu do czasu mieszając, dodajemy pokrojone pieczarki i wszystko smażymy do momentu aż woda powstała z pieczarek odparuje, pod koniec smażenia całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Do miski ścieramy na tarce o dużych oczkach żółty ser. Bagietkę przekrawamy w poprzek a następnie wzdłuż aż powstaną cztery połówki, po czym każdą część smarujemy masłem. Na bagietkach układamy podsmażone pieczarki z cebulką a na wierzchu kładziemy starty żółty ser. Bagietki układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C do momentu aż ser się roztopi a zapiekanki będą lekko zrumienione.