Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanki mistrza Jakuba to nie tylko wyjątkowo smaczne, ale i proste w wykonaniu danie, idealne na szybką kolację lub przystawkę na domówkę. Mistrz Jakub znany ze swojej pasji do prostych, a zarazem wykwintnych potraw, w wolnych chwilach często przyrządzał te chrupiące i pełne smaku zapiekanki z chleba, pomidorów, pieczarek i sera. Te zapiekanki to dowód na to, że wielkie kulinarne doznania mogą powstawać na bazie tylko kilku składników, gdy za kuchnią stoi mistrz.
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 31
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 83
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 82
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 31
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 83
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 82
Składniki
Pieczarki umyj, usuń trzonki (możesz je wykorzystać do innych celów), a kapelusze pokrój w cienkie plasterki i przełóż do miski. Zalej grzyby wrzątkiem, zostaw na 30 sekund, po czym odlej wodę i pozwól pieczarkom przeschnąć. Następnie zalej grzyby sosem sojowym, wymieszaj i odstaw. W międzyczasie pokrój pomidory w plasterki (możesz zostawić lub usunąć skórkę) i zetrzyj ser na tarce jarzynowej.
Kromki chleba cienko posmaruj masłem i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na chlebie ułóż plasterki pomidora i lekko posyp mielonym, czarnym pieprzem. Odcedź grzyby z sosu sojowego i ułóż pieczarki na pomidorach. Całość przykryj tartym serem.
Wstaw blachę z kanapkami do pieca nagrzanego do 200°C i trzymaj (ok.10-15 minut), aż ser się rozpuści, a pieczywo stanie chrupiące. Zapiekanki mistrza Jakuba podawaj bezpośrednio z piekarnika. Możesz polać je ketchupem lub innym sosem i posypać posiekaną natką pietruszki.