Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 109
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1896
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2716
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 716
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 109
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1896
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2716
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 716
Składniki
1 Mąkę zmieszaj z taką ilością wrzątku, aby powstało rzadkie ciasto. Wystudź, zmieszaj z 3/4 l letniej wody. Dodaj skórkę od chleba. Masę przelej do glinianego naczynia. Przykryj gazą, pozostaw na 3 dni w temperaturze pokojowej - w tym czasie z ciasta powstanie zakwas. 2 Grzyby namocz. Do 1l wrzątku włóż pokrojoną włoszczyznę i odcedzone grzyby. Gotuj 30 min, wywar przecedź. Grzyby drobno pokrój i włóż do wywaru. Dodaj 2-3 szklanki zakwasu i roztarty czosnek. Gotuj 30 min. Po 15 min gotowania dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, a na 5 minut przed końcem - plastry kiełbasy. Zupę polej tłuszczem i skwarkami ze słoniny.