Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy dżem mirabelkowy idealny do tortów ,ciast, ciasteczek i pączków
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 41
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 368
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 89
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 41
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 368
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 89
Składniki
Umyte mirabelki przekładam do garnka z grubym dnem, zasypuję cukrem, część owoców rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków, by puściły sok. Garnek z owocami stawiam na ogniu, doprowadzam do zagotowania i gotuję na wolnym ogniu, aż pestki oddzielą się od owoców.
Durszlak umieszczam na garnku do smażenia powideł i przecieram gorące owoce, wyrzucam oddzielające się pestki. Przetarłam 5 litrów musu, który dodatkowo zblendowałam, aby pozbyć się ewentualnych skórek. Do musu wsypuję pektynę, mieszam, doprowadzam do zagotowania i gotuję na wolnym ogniu, aż dżem wyraźnie zgęstnieje. Gorący dżem przekładam do wyparzonych słoiczków, zakręcam, odwracam do góry dnem, pozostawiam do ostudzenia.
Dżem przełożyłam do słoiczków o różnej pojemności, by używać go w zależności od potrzeb.