Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, w miarę delikatna wędlina drobiowa. Super na kanapki, najsmaczniejsza z plasterkiem pomidora.
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 41
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 60
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 58
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 997
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 227
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 41
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 60
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 58
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 997
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 227
Składniki
Piersi z kurczaka zmiel na maszynce o średnich oczkach (8 mm), następnie dodaj wodę i mleko w proszku. całość zblenduj na gładką masę, lub po zmieszaniu zmiel ponownie na najdrobniejszych oczkach (makówce). Udka pokrój w kostkę 1 -2 cm. Połącz je ze zblendowaną masą z piersi. Dodać sól peklową 15-17 gr (1i 1/2 łyżeczki) Dopraw pozostałymi przyprawami i dokładnie wymieszaj (długo i starannie). Napełnić szynkowar, dobrze ubijając poszczególne warstwy i odstawić przynajmniej na 1 godz do lodówki, aby się przegryzło.
Przed parzeniem, szynkowar powinien postać około godz w temperaturze pokojowej. Szynkowar wstawiamy do gorącej wody (80-85 st) i w takiej temperaturze parzymy 2 godziny, lub wbijamy termometr w mięsko szynkowaru i w momencie uzyskania temperatury wsadu 70-72 st wyjmujemy szynkowar i chłodzimy w zimnej wodzie minimum 30 min. Po tym czasie wkładamy szynkowar do lodówki na min 8 godz. Smacznego.