Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Botwina to zupa z młodych liści buraków, którą możemy przygotować tylko wiosną i latem. Jeśli chcecie zjeść taką zupę zimą, polecam zapasteryzować botwinę na zimę w słoikach. Przepis jest bardzo prosty i szybki do przygotowania, polecam!
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5238
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 78
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5238
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 78
Składniki
Liście botwinki i łodygi starannie umyć, następnie dość drobno pokroić. Buraczki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Koperek umyć i drobno pokroić. Czosnek obrać i przekroić na pół. Do wyparzonych słoików nakładać po 2-3 łyżki startych buraków, następnie nałożyć pokrojoną botwinkę wraz z łodygami. Wszystko upychać w słoikach. Na górę położyć łyżeczkę koperku i przekrojone na pół czosnki. Z wody, soli, cukru i octu ugotować zalewę. Przestygniętą zalewą zalać przygotowaną botwinkę w słoikach. Zakręcić i pasteryzować 20 minut. Smacznego!